Duurzaamheid

Lovetrigger is er uit liefde voor een duurzame wereld

Duurzaamheid. Een holle marketingterm? Niet bij Lovetrigger! Wij nemen onze verantwoordelijkheid voor een gezonde planeet bloedserieus. Net zo serieus als de mens achter ons prachtproduct. Mode is mensenwerk: voordat die coole Lovetrigger- hoody in je kast ligt is er achter de schermen door heel veel mensen aan gewerkt. Lovetrigger onderneemt met respect voor mens & milieu. Hoe wij zo duurzaam mogelijk ondernemen lees je hieronder.

De mensen die onze kleding maken

Lang niet elk bedrijf past bij Lovetrigger. We kijken scherp naar hun sociale impact als werkgever. Bij de bedrijven die onze stoffen maken kijken we naar de GOTS-certificering. Die garandeert dat de werknemers onder gezonde omstandigheden werken en niet worden uitgebuit. In onze confectieateliers in Nederland werken veel vluchtelingen. Hier pakken zij hun ambacht als kleermaker op en bouwen ze aan een welvarend bestaan. Een win-win, want zij verrijken ons met vakkennis die in Nederland nauwelijks meer te vinden is. Met hun expertise produceren ze op Nederlandse bodem kwalitatief hoogwaardige kledingstukken die lang meegaan. Bepaald geen fast fashion, maar duurzaamheid op menselijk en product vlak. 

Duurzame materialen

Lovetrigger zoekt continu naar de milieuvriendelijkste stoffen en materialen die bijdragen aan de duurzaamheid. Momenteel werken we vooral met biologische stoffen van GOTS-gecertificeerde leveranciers. Dat betekent dat bij de productie zo min mogelijk water en schadelijke chemicaliën worden gebruikt. De bedrijven worden niet alleen streng gecontroleerd op hun milieu-impact maar ook de arbeidsomstandigheden van hun werknemers. Deze controle vindt plaats in de hele keten van elk gecertificeerd bedrijf, waardoor wij weten dat alle onderdelen van onze leverketen optimaal presteren op het vlak van duurzaamheid. Belangrijk om te vermelden is dat Lovetrigger zelf (nog) niet GOTS-gecertificeerd is.

Herkomst en impact

De stoffen die Lovetrigger gebruikt, worden bijna allemaal in Turkije en Portugal gemaakt van biologisch katoen. Onze producenten gebruiken hiervoor zo veel mogelijk katoen dat is verbouwd in Turkije. Gezien de krapte op de markt voor biologisch katoen, zal het katoen een enkele keer afkomstig zijn van biologische producenten uit India of Afrika. Als je wilt weten hoe het precies zit met de herkomst en samenstelling van een van onze artikelen, stuur ons gerust een mailtje en dan laten we je weten welke weg dat product heeft afgelegd. We kunnen dan van elk onderdeel aangeven waar het is gemaakt van welk materiaal. Op onze beanies na (gemaakt van merinowol) is al onze kleding 100% vegan. 

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, gebruikt Lovetrigger voornamelijk GOTS-gecertificeerd biologisch katoen voor onze kleding. De voordelen van stoffen van biologisch katoen ten opzichte van traditioneel geproduceerde katoenen stoffen zijn enorm. Zo wordt er volgens onderzoek 91% minder water gebruikt bij het verbouwen van biokatoen, worden er veel minder of geen schadelijke chemicaliën gebruikt en wordt door biologische landbouw CO2 opgeslagen in de grond. De impact op het broeikaseffect is bij de productie van biologisch katoen tot wel 46% lager dan in de traditionele productie.

Recycling

Bij Lovetrigger gaan we steeds meer inzetten op recycling. We zijn volop bezig met onze zoektocht naar kwalitatief hoogwaardige gerecyclede stoffen om kleding van te maken. Het produceren van stoffen met gerecycled katoen staat nog behoorlijk in de kinderschoenen, maar daardoor laten we ons niet afstoppen. In de volgende Lovetrigger collectie zal dan ook zeker ruimte zijn voor kledingstukken van gerecycled materiaal. Belangrijk daarbij is dat we voor kleding die regelmatig wordt gewassen niet willen werken met gerecycled PET. Uit onderzoek is gebleken dat bij het wassen van kleding die is gemaakt met dit zogenaamde RPET veel microplastic in het afvalwater en uiteindelijk in waterwegen en de oceaan terechtkomt. Dat is schadelijk voor zowel mens als dier. Voor het maken van een jas (die zelden of nooit gewassen wordt), is het gebruik van RPET in onze optiek wel verantwoord. Het plastic zou normaal gesproken toch worden weggegooid en vindt zo een weg in een kledingstuk dat jaren meegaat en niet zorgt voor extra microplastic in onze wateren.

Statiegeld

Overigens werkt Lovetrigger al met labels/hangtags en garens die gemaakt zijn van gerecycled materiaal. Maar we gaan een tandje bijzetten, want Lovetrigger gaat zelf actief bijdragen aan het recyclen van oude kleding. We zijn bezig met het opzetten van een statiegeldsysteem waarbij je korting krijgt op je volgende aankoop als je oude Lovetrigger-kleding die je niet meer draagt naar ons terugstuurt, ongeacht de staat waarin die zich bevindt. Alles om te voorkomen dat oude kleding op een stortplaats of in de verbrandingsoven belandt.

Duurzaamheid in vervoer

In de productieketen kiest Lovetrigger voor de minst vervuilende opties. We maken onze kleding van duurzame stoffen die biologisch zijn geproduceerd in Turkije of Portugal. We proberen het vervoer van onze materialen via boot of vliegtuig te vermijden, omdat dat de meest vervuilende manier van vervoer is. Nadat onze stoffen/materialen over land in Nederland zijn geleverd, vindt de productie plaats in eigen land. Ook daar hebben we bewust voor gekozen. Door de productie dichtbij huis te houden, zorgen we voor zo min mogelijk vervoerskilometers en dus ook een minimale CO2-uitstoot waardoor we op dit gebied maximaal duurzaam zijn.

De kledingstukken die door de klant worden besteld, bezorgen we met de meest duurzame bezorgdienst van Nederland: fietskoeriers.nl. Dit bedrijf bezorgt in 60 steden in Nederland met de fiets. Het vervoer tussen steden vindt plaats met voertuigen op biogas. Alleen voor het kleine gebied dat buiten dit systeem valt, wordt gewerkt met traditionele vervoersmiddelen, maar dat gebied wordt steeds kleiner.  Voor zover wij weten, is dit de schoonste manier van bezorging. Ken je een nóg duurzamer alternatief, laat het ons weten!

Duurzaamheid in verpakkingen

Omdat Lovetrigger ernaar streeft alle onderdelen van de totale productie- en levercyslus zo milieuvriendelijk mogelijk te maken, hebben we ook gekozen voor verpakkingsmateriaal dat zo min mogelijk schade voor het milieu oplevert en ook gerecycled kan worden. We kiezen er bewust voor om geen plastic te gebruiken. Weliswaar heeft de productie van plastic soms een lagere  CO2-uitstoot dan papier en karton, toch hebben wij plastic zo veel mogelijk in de ban gedaan om de duurzaamheid te vergroten. 

De reden hiervoor is dat plastic niet afbreekt in het milieu en dus decennia lang zijn sporen achterlaat. De plastic soep in de oceaan is daar het meest schrijnende voorbeeld van. Daarom hebben wij gekozen voor kartonnen verpakkingen die zijn gemaakt van FSC-hout. Doe met ons mee, denk aan het milieu en doe je Lovetrigger-verpakking in de papierbak, zodat deze gerecycled kan worden.

Lovetrigger blijft ondertussen op zoek naar verpakkingen waarmee we de duurzaamheid nog verder kunnen vergroten… 

Sorry, geen gratis bezorging

Wat, transportkosten voor bestellingen tot 199 euro? Dit staat toch haaks op de trend van gratis verzending? Klopt. En toch kiezen we hiervoor. Want gratis verzending is hét vliegwiel voor veel zinloze, vervuilende kilometers die zo kenmerkend zijn voor de fast fashion en daarom zeker niet duurzaam. Lovetrigger neemt wel een deel van de bezorgkosten voor onze rekening. Bij bestellingen vanaf 199 euro is de verzending gratis. 

Leveringsvoorwaarden

Ons streven is: elke bestelling die vóór 17 uur wordt gedaan, gaat dezelfde dag de deur uit. Bestellingen die in het weekend worden gedaan, worden op maandag verwerkt. Voor de bezorging is Lovetrigger afhankelijk van onze bezorgdienst en zij doen hun uiterste best om je pakje zo snel mogelijk te leveren. Je ontvangt een Track & Trace van fietskoeriers.nl zodat je je bestelling kunt volgen.

Als je niet thuis bent op het moment dat je bestelling wordt geleverd door fietskoerier.nl, wordt geprobeerd het pakket af te leveren bij je buren. Als dat niet lukt, en het pakket in totaal driemaal niet kan worden aangeboden, gaat het pakket retour naar de afzender. Als je pakket wordt geleverd door DHL (op plekken waar fietskoeriers.nl niet levert) wordt het pakket na een eerste mislukte bezorgpoging bij een DHL Servicepunt afgegeven. Daar kun je het pakket dan zelf ophalen. 

Duurt de levering te lang? Neem dan contact op met fietskoeriers.nl: 085 273 7442 – info@fietskoeriers.nl. Bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 22.00 uur. 

Retouren

De cijfers spreken voor zich: sommige webshops hebben maar liefst 60% retouren. Gratis retourneren stimuleert nutteloze bestellingen en daardoor overbodige transportbewegingen en CO2-uitstoot. Ook zorgt het voor verspilling van verpakkingsmateriaal en belanden geretourneerde artikelen vaak op de vuilnisbelt. Dat vindt Lovetrigger not done. Daarom kiezen wij voor een schoner retourbeleid: bij ons betaal je zelf de kosten voor het terugsturen. Als je je hele bestelling binnen 14 dagen na ontvangst terugstuurt, krijg je zowel de oorspronkelijke bezorgkosten als het aankoopbedrag terug. Als je de bestelling binnen 14 dagen na ontvangst gedeeltelijk terugstuurt, krijg je het bedrag van het teruggestuurde artikel terug. Meer hierover en over het herroepingsrecht vind je op onze pagina Retourneren.

Als er een probleem is met de kwaliteit van het artikel of als je per ongeluk het verkeerde artikel bezorgd hebt gekregen, krijg je alle kosten van je aankoop en de kosten voor het retour zenden van ons terug. Laat het ons weten via support@lovetrigger-clothing.com en we lossen samen het probleem op.